Anasayfa  |  Hakkımızda  |  İletişim

 

 
AFET OKULU PROJESİ NE YAPABİLİRİM? BİZE KATILIN AFET GÖNÜLLÜLERİ RÖPORTAJLAR DESTEKLEYENLER OKUR KÖŞESİ
 
   Depremzede Soner Güneş ile yaptığımız özel sohbeti RÖPORTAJLAR bölümünde okuyabilirsiniz...      Türkiye'nin En Büyük Gönüllü Hareketine Siz de katılın...     
 




  Proje Özeti



—PROJEYE BAŞLARKEN

Afet Okulu Projesi üzerine çalışmalarımı sürdürürken, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’den 2011 yılı itibarıyla üniversite resmi sayılarını da öğrendim. Buna göre Türkiye’de devlet üniversite sayısı 102, Vakıf üniversite sayısı 52 ve Vakıf Meslek Yüksek Okulu 9 olmak üzere toplam 163 üniversitenin varlığı dikkat çekmektedir.

2009-2010 öğretim yılı resmi rakamlara göre:

Kız Öğrenci Sayısı              : 1.471.203
Erkek Öğrenci Sayısı          : 1.825.170
Toplam Üniversite Öğrencisi : 3.296.373

Projenin gerçek sahipleri olan üniversite gençliği üzerine araştırmalarımı devam ettirirken, üniversitelerimiz bünyesinde kurulmuş; muhteşem etkinliklere ve projelere imza atan çok farklı isimlerle varlığını sürdüren öğrenci kulüpleriyle karşılaştım. Ayrıca yine öğrencilerin kendi imkânlarıyla yaptıkları kulüplere ait web sitelerini gezmeyi de ihmal etmedim.

Üniversite kulüplerine katılan öğrenciler, bir taraftan ‘Boş zamanlarımda neler yapabilirim?’ diye düşünürken, diğer taraftan da ‘Kulübümün çalışmalarını nasıl etkin bir şekilde duyurabilirim?’ sorusunun cevabını arıyorlar. Yıllardan beri uluslar arası pek çok etkinlikte önemli başarılara imza atan üniversitelerimizdeki öğrenci kulüplerimizin neler yaptığını gerçekten de biliyor muyuz? Bizler, idealist üniversite kulüplerine yeterince sahip çıkabildik mi? Onların kulüp etkinliklerini yakından izleyebilme imkânına erişebildik mi?

Tüm bu sorular yanıt bulmayı beklerken, onların geçmişte yaptığı etkinlikleri arşivlerinden bulup inceledikten sonra Afet Okulu Projesi’ne gerçekten de sahip çıkacak öğrencilerin idealist üniversite kulüpleri olduğuna daha fazla inandım. Üniversitenin imkânlarıyla bir şeyler yapmaya çalışan ancak bunu yaparken de daima üretken bir yaklaşımla karşımıza çıkan öğrenci kulüplerine devlet yetkilileri tarafından daha fazla imkân verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA
GENÇLİK KONUSUNDA TEK BİR MADDE YER ALIYOR:
MADDE–58:
“Devlet, istiklal ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müspet ilmin
ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez
bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır. Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.”

Şayet devletimiz, gençleri; alkol, uyuşturucu, kumar veya buna benzer kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri alması için anayasada ilgili kanun maddesine yer veriyorsa özellikle üniversitelerde yaş itibarıyla gelişmekte olan dinamik ve ülkemizin geleceği olacak, öğrencilere daha fazla sahip çıkması ve faydalı etkinliklere teşvik etmesi adına devlet bütçesinden kaynak ayrılmalıdır.

Son zamanlarda kamuoyunda geniş yankı bulan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın, Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı’na Yükseköğretim Kurulu binasında bir oda ayrılması için talimat vermesi Türkiye’deki üniversite öğrencileri için bir umut olmuştur. Atılan bu adım bana göre üniversite öğrencilerinin ne düşündüklerini, ne yapmak istediklerini anlamak ve problemlerine çözüm bulmak adına oldukça önemli bir noktaya gelindiğini göstermektedir.

Afet Okulu; Türkiye’de eğitimli, ne yaptığını bilen, özel durumlarda kendi inisiyatifini kullanabilecek, deprem gerçeğini özümsemiş, ilk yardım konusunda bilgi sahibi olan, gönüllü kan bağışçısı kimliğini taşıyabilen ve bunu çevresine doğru bir şekilde aktarabilen, yangınla mücadelede öncü olan, soğukkanlı ve gönüllü genç üniversiteli öğrencilerden oluşacak asil ekibin kurulmasına yönelik bir projedir.

Üniversiteli Afet Gönüllüsü olan bir öğrenci, hangi üniversitede okuyorsa o şehrin tüm harita planını, ilçelerini, yol güzergâhlarını, en yakın İl’e hangi karayolundan kaç km’de gidileceğini öğrenecektir. Okuduğu şehrin arazi yapısını, iklimini, köylerini, dağ ya da vadilerini, şehirde kaç adet hastanenin, itfaiye aracının ve personelinin olduğunu, acil durumlarda hangi ilçeye polisin hangi köye jandarmanın güvenliği sağladığını bilmeleri yönünde bilinçli eğitimler alacaktır.

AFET OKULU’NDAKİ TEMEL EĞİTİMLER
-AFETE HAZIRLIK, ZARAR VE RİSK AZALTMA
-YANGIN SÖNDÜRME
-TRAFİK KAZALARINDA YAPILMASI GEREKENLER
-AFETLE İLGİLİ İLK TIBBİ YARDIM
-HAFİF DÜZEYDE ARAMA VE KURTARMA
-ALT YAPIYA MÜDAHALE
-İLK YARDIM
-AFET PSİKOLOJİSİ VE PSİKOLOJİK İLK YARDIM
-EKİP ORGANİZASYONU
-TATBİKAT VE EGZERSİZLER
-TOPLU YAŞAM, HİJYEN,
-SİGARANIN ZARARLARI
-UYUŞTURUCUNUN ZARARLARI
-ALKOLUN ZARARLARI
-CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR
-SUÇA EĞİLİME KARŞI ÖNLEM

KADEMELİ EĞİTİM
1-BİR GÜNLÜK TEMEL EĞİTİM (Tüm Öğrencilere)
2-GÖNÜLLÜ EĞİTİMİ (İlk Hedef Her Kampüste 100 Kişiye)
3-İLERİ DÜZEY EĞİTİMLER (Sertifika verilmiş tam donanımlı gençler)

Afet Okulu Projesi'nde yer alan kurumlar:

-AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI

-TÜRK KIZILAYI

-UMKE (ULUSAL MEDİKAL KURTARMA EKİPLERİ)

Afet Okulu Projesi’nin siz değerli okurlarım tarafından doğru anlaşılması için özel mimari çizimlerle desteklenerek anlatmaya çalıştım. 
Proje’nin tüm ayrıntılarını AFET OKULU adlı kitapta bulabilirsiniz...


“Gençlerimizin geleceğini inşa etmeyi her zaman başaramayabiliriz,
ama onları geleceğe hazırlayabiliriz.”

Franklin D. Roosevelt

 

 

 

 

 

 

 


ISTANBUL

Tolga Kaya

AFET VE BİZ-3
Engin Yusuf Örs

Afetlerin afeti…. Depremmmmm!
Burcu Özder

Hayata Dair Bir Şans!
Erol Bilgin

Afet ve Pirim Borcunun Ertelenmesi
Özgür Akkuş

Şehir
Efe Özçağlar

Gönüllük Üzerine
 
 
Afet Okulu Projesi'ni nereden duydunuz?
Afet Okulu kitabını okuyarak
İnternetten
Facebook Grubundan
Medyadan
Üniversitelerden
Çevremdeki arkadaşlarımdan
  
 
 

ANA SAYFA AFET OKULU PROJESİ NE YAPABİLİRİM? BİZE KATILIN AFET GÖNÜLLÜLERİ DESTEKLEYENLER OKUR KÖŞESİ İLETİŞİM
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
© 2010 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz.


Çizginet & Mehmet CAN